Kokosový olej v kuchyni

Napsala Mgr. Světluše Vinšová

Vydáno , aktualizováno

Přírodní a BIO kosmetika

Kokosový olej je exotický rostlinný olej, který se získává z jader zralých kokosových ořechů sklízených z kokosových palem. V tropech představuje po celé generace hlavní zdroj tuku ve výživě milionů lidí. Kokosový olej má různé uplatnění nejen v potravinářství, ale i v medicíně a průmyslu. Je termostabilní, proto se výborně hodí na vaření a smažení. Kouřový bod je okolo 180 °C. Díky stabilitě (zejména vzhledem k vysokému obsahu nasycených mastných kyselin) oxiduje jen pomalu a odolává proto žluknutí. Má trvanlivost až dva roky


Obsah článku

Výroba kokosového oleje

Ingredience: zralý kokosový ořech.

Postup: Kokosový ořech je potřeba nejdříve oloupat a zbavit slupky. Ořech potom rozbijeme a dužinu kokosového ořechu vyškrabeme (nejvhodnější je použít speciální struhadlo na kokosové ořechy, s jehož pomocí se dá dužina lehce vyškrábat ─ vznikají jakési kokosové piliny). Poté si vezmeme misku, na kterou natáhneme větší bavlněnou utěrku. Do této utěrky postupně dáváme nastrouhanou dužinu kokosových ořechů. Utěrku s dužinou zavineme do koule a ždímáme ji rukama. Tímto způsobem postupně vyždímáme všechnu nastrouhanou kokosovou dužinu. Získané mléko přecedíme přes sítko, abychom ho zbavili případných kokosových pilin a částí dužiny. Následně mléko nalijeme na pánev a na mírném až silném ohni ho ohříváme přibližně 3─5 minut. Když mléko začíná získávat konzistenci pasty, bude olej brzy hotový. Za stálého míchání ještě chvilku povaříme. Po vytvoření pasty odstavíme pánev z ohně. Kokosový olej je hotový. Takto získaný olej dáme do nádoby. Chceme-li ho používat studený, vložíme jej do ledničky.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Účinky při konzumaci

Kokosový olej se tráví podobně jako sacharidy, nepotřebuje tudíž žluč ani enzymy slinivky. Na rozdíl od jiných tuků se neusazuje v těle. Kokosový olej se rozkládá na glukózu, což je zdroj energie. Tráví se pomaleji než sacharidy, a tak dodává organismu energii postupně. Právě z tohoto důvodu doporučují kokosový olej dietologové lidem, kteří mají problémy s hypoglykemií a diabetem. Olej totiž vyrovnává kolísání hladiny cukru v krvi. Pár lžiček oleje dokáže navodit pocit nasycení na několik hodin, což je ideální při redukčních dietách. Takto se lze během hubnutí vyhnout neustálým chutím na jídlo, jež často vedou k přejídání.

Doporučené dávkování kokosového oleje je maximálně 3 lžíce denně. Toto množství není radno překračovat, protože kokosový olej obsahuje opravdu velké množství nasycených mastných kyselin, o kterých je známo, že způsobují kardiovaskulární onemocnění, podobně jako máslo.

Využití v kuchyni

Kokosový olej představuje perfektní olej na vaření a smažení, protože má lahodnou chuť a vůni, pomáhá eliminovat kvasinky, bakterie i viry, velmi snadno se tráví, neobsahuje cholesterol, pomáhá při hypoglykemii a má vysokou tepelnou stabilitu. Díky tomu se stal kokosový olej velmi populárním v Americe a Velké Británii. To, že jsou MCT (medium chain triglycerides) z hlediska výživy unikátní substancí, dokazuje i jejich přítomnost v mateřském mléce. Zde slouží jako snadno stravitelná výživa kojence, navíc chrání mladý organismus proti infekcím a parazitům. Každá kojící matka si může přidat kokosový olej do jídelníčku a zlepšit tak kvalitu svého mléka a umožnit dítěti zdravý růst a vývoj. Deriváty kokosového oleje se proto používají v náhražkách mateřského mléka již mnoho let. MCT mají dále schopnost stimulovat metabolismus a podporují vstřebávání dalších látek, například esenciálních mastných kyselin (EMK). Zdravý organismus si pak vystačí s jejich menším množstvím, což může být při dnešním nedostatku EMK ve stravě velkým přínosem.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Recepty

Květáková polévka s batátou

Ingredience: 1 lžíce kari, 1 plechovka kokosového mléka, 1 cibule, 1 kus batáty, 1 kus chilli papričky, 2 lžíce kokosového oleje, 2 stroužky česneku, 4 paličky květáku, limetková šťáva, petrželka, zeleninový vývar.

Postup: Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek nasekáme najemno. Květák a oloupanou větší batátu nakrájíme na malé kousky. Na kokosovém oleji osmahneme cibuli s česnekem. Následně přisypeme kari a chilli papričku a koření necháme lehce osmažit. Poté přidáme nakrájený květák a batátu a zalijeme kokosovým mlékem se zeleninovým vývarem nebo vodou. Zeleninu vaříme do změknutí. Potom vše důkladně rozmixujeme do hladkého krému. Nakonec do polévky přilijeme limetkovou šťávu a polévka je hotová. Pro barvu můžeme přidat petrželku.

Hrudky s kešú ořechy

Ingredience: 20 g medu, 100 g kešú ořechů, 150 g strouhaného kokosu, 60─70 g banánu, 20 g kokosového oleje.

Ingredience na obalení: 100 g čokolády, kokosový olej.

Postup: Kešú ořechy přes noc namočíme. Banán oloupeme a připravíme si ostatní suroviny. Kokos, banán, kešú ořechy, kokosový olej a med vložíme do mixéru a rozmixujeme. Z hmoty tvoříme hrudky, které namáčíme v rozpuštěné čokoládě s trochou oleje. Hotové hrudky vložíme do ledničky a necháme je ztuhnout.

Drůbeží polévka

Ingredience: bylinky, 1/2 lžičky sardelové pasty, kokosový olej, 1/2 lžičky zázvoru, sůl, 1 kus kuřete, 4 bobkové listy, 3 stroužky česneku, 1/2 lžičky koriandru, 1/2 citronu, 4 kusy mladé cibulky, 2 kusy mrkve, 1/2 lžičky kurkumy.

Postup: Kuře uvaříme v osolené vodě, do které přidáme bobkový list rozdrcený na jemný prach. Měkké masíčko vyndáme, odstraníme kůži, vykostíme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi osmahneme plátky očištěné mrkve, cibulky a česnek. Přidáme koření, zamícháme a vše vložíme do polévky. Vaříme asi 30 minut a doléváme vodu. Nakonec do polévky vrátíme maso a případně ji dosolíme. Hotovou polévku podáváme s natvrdo uvařeným vejcem nakrájeným na nudličky. Polévku ozdobíme bylinkami.

Pangasius a krevety na zeleném kari

Ingredience: 2 lžíce kokosového oleje, 500 g pangasia, 1 lžíce solamylu, 1 balíček zeleného kari (thajská pasta), 1 plechovka kokosového krému, 1 balíček vyloupaných krevet.

Postup: Do pánve wok dáme olej, přidáme zelenou kari pastu a asi 2 minuty restujeme. Následně přidáme kokosový krém, dobře rozmícháme a poté do pánve vložíme na menší kousky pokrájené filety pangasia a vaříme. Po cca 5 minutách dáme do woku ještě krevety a vaříme přibližně další 3 minuty. Nakonec směs zahustíme solamylem smíchaným s trochou vody. Ideální přílohou k zelenému kari s pangasiem a krevetami je jasmínová rýže nebo kuskus, který může být se zeleninou.

Grilovaná vepřová panenka

Ingredience: 2 stroužky česneku, 15 g kokosového oleje, zázvor, 1 lžička mletého koriandru, 750 g vepřové panenky.

Postup: Kokosový olej rozpustíme a přidáme 5 lžic vlažné vody, česnek, zázvor a koriandr. Všechny přísady rozmixujeme na hladkou marinádu. Maso nakrájíme na malé kostky a necháme v marinádě naložené nejméně 2 hodiny. Potom kousky masa napíchneme na dřevěné špejle a grilujeme asi 5─6 minut. Podle potřeby otáčíme.

Autor: © svevi
Foto:
© ewo

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Témata

    Zajímavé články

    nové příběhy

    Ucpávání krčních tepen

    Cempírek

    Tohle může rozhodnout jen kardiochirurg. Vždy se volí varianta nejlepší pro pacienta v danou chvíli. Promluvte si o stavu svých krčních tepen se svým lékařem, který doporučí možnosti nejlepšího řešení.

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Jak se dá vyrobit chloroform

    Milda

    Zde je videonávod, jak lze s pomocí tekutého Sava a acetonu vyrobit chloroform, který se sám vysráží na dně tohoto roztoku: https://youtu.be/j-PrAczOGb…

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Olivový olej, citron a med na detoxikaci

    Cempírek

    Olivový olej, med a citron je kombinace na čištění jater, která vznikla na internetu a začala se šířit virálně prostřednictvím sociálních sítí. Zda-li tato kombinace funguje jako očista jater záleží na zvážení každého člověka. Pár dobrých rad pro výběr ingrediencí.
    Když užíváte olivový olej pro zdravotní přínosy, měl byste vždy volit extra panenský olivový olej. Tento vysoce kvalitní olivový olej obsahuje vyšší množství zdravých tuků a antioxidantů ve srovnání s rafinovanými olivovými oleji, a proto poskytuje nejvíce zdravotních výhod. Pro ještě lepší výsledky nakupujte od renomovaných značek, které jsou transparentní ohledně toho, kdy, kde a jak se jejich olivový olej sklízí, a také poskytují datum sklizně, abyste se mohli ujistit, že olivový olej spotřebujete dříve, než překročí svůj vrchol.
    Pozor na voskované citrony. Tyto lesklé plody jsou potaženy chemikáliemi, kterým je nejlepší se vyhnout. Některé z těchto vosků jsou na bázi plastu, jiné používají šelak (vyrobený ze zvířecího sekretu, mňam). Ne všechny nevoskované citrony jsou bio, ale všechny bio jsou nevoskované. Ujistěte se tedy, že citrony mají tuto organickou nálepku.
    Med by měl pocházet od známého včelaře, abyste se ujistil, že pochází z místních plodin.
    Očista probíhá u každého člověka jinak a někdy může být skutečně bouřlivá včetně bolesti v oblasti břicha a změn barvy stolice. Výběr správných ingrediencí tyto nepříjemné pocity může mírnit.

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět