Kdy jíst snadno stravitelné potraviny?
Potraviny, které jsou snadno stravitelné, mohou pomoci s několika příznaky a stavy. To může zahrnovat:
- dočasná nevolnost
- průjem
- gastroenteritida
- gastroezofageální refluxní choroba (GERD)
- divertikulitida
- zánětlivé onemocnění střev
Ať je to jakkoli, výběr správných potravin může být klíčem k tomu, abyste se vyhnuli potenciálním spouštěčům a cítili se lépe.
Snadno stravitelné potraviny
- Toast
- Bílá rýže
- Banány
- Jablečná dřeň
- Vejce
- Batáty
- Kuře
- Losos
- Želatina
- Slané sušenky
- Ovesné vločky
Které druhy potravin jsou snadno stravitelné?
Potraviny, které jsou snadno stravitelné, mají tendenci být plnohodnotným zdrojem s nízkým obsahem vlákniny. Je to proto, že vláknina – i když je zdravou součástí stravy – je ta část ovoce, zeleniny a obilovin, kterou vaše tělo nestráví. Výsledkem je, že vláknina prochází vaším tlustým střevem a může způsobit řadu problémů, od plynatosti přes nadýmání až po obtížně průchodnou stolici.
Konzumace potravin s nízkým obsahem vlákniny snižuje množství nestráveného materiálu a může zmírnit vaše příznaky.
Konzervované nebo vařené ovoce?
Celé ovoce obsahuje vysoké množství vlákniny, ale jejich vaření pomáhá vlákninu výrazně rozkládat, což usnadňuje trávení. Oloupání slupky a odstranění semínek z ovoce a zeleniny pomůže snížit množství vlákniny.
Mezi dobré možnosti v této kategorii potravin patří:
- velmi zralý banán
- ananasový meloun
- medový meloun
- vodní meloun
- avokádo
- jablečný protlak
- konzervované nebo vařené ovoce bez slupky nebo semen
Když jíte některé z výše uvedených druhů ovoce, konzumujte je v malých množstvích, protože jsou syrové a větší porce mohou stále vyvolat břišní potíže.
Konzervovaná nebo vařená zelenina?
Celá zelenina má stejně jako ovoce hodně vlákniny. Jakmile je uvařená, vláknina se částečně rozloží a bude snáze stravitelná.
Zeleninu si můžete vařit doma nebo najít konzervované odrůdy na policích v místním obchodě s potravinami. Další možností pro zeleninu s nízkým obsahem vlákniny jsou brambory bez slupky a rajčatové omáčky.
Ovocné i zeleninové šťávy, které neobsahují dužinu, mají také nízký obsah vlákniny.
Mezi dobré možnosti konzervovaných nebo vařených druhů zeleniny patří:
- žlutá tykev bez semen
- špenát
- dýně
- řepa
- zelené fazole
- mrkve
Masné výrobky a bílkoviny
Hlavní zástupci libového proteinu, jako je kuřecí, krůtí a rybí maso, mají tendenci se dobře trávit. Dalšími dobrými možnostmi jsou jemné kusy hovězího nebo vepřového masa a mleté maso. Vegetariáni mohou zkusit přidat vejce, krémová ořechová másla nebo tofu pro přidání bílkovin.
To, jak maso připravujete, může také ovlivnit, jak snadno je stravitelné. Místo smažení zkuste grilování, pečení nebo pošírování.
Zrna
Možná jste slyšeli, že vydatné celozrnné výrobky jsou nejzdravější, pokud je konzumujete ve vaší stravě. Pokud hledáte snadno stravitelná zrna, budete se muset držet těchto druhů:
- bílý nebo rafinovaný chléb nebo rohlíky
- obyčejné bagely
- bílý toast
- bílé krekry
V obchodě s potravinami můžete také najít suché nebo vařené cereálie s nízkým obsahem vlákniny.
Zpracované sušenky, které neobsahují sušené ovoce nebo ořechy, mohou být šetrné k vašemu zažívacímu systému. Do této kategorie patří také hladké těstoviny nebo nudle a preclíky vyrobené z rafinované mouky.
Rafinovaná mouka ze zrna byla upravena tak, aby odstranila otruby a klíčky, což usnadňuje její trávení. Na rozdíl od nerafinovaných mouk, které procházejí menším zpracováním a obsahují vyšší množství vlákniny. Rafinované mouky se obvykle nedoporučují ve velkém množství jako součást zdravé výživy.
Mléčné výrobky
Pokud trpíte intolerancí laktózy, mléčné výrobky mohou narušit vaše trávení nebo způsobit průjem. Hledejte produkty, které jsou bez laktózy nebo s nízkým obsahem laktózy. Jinak mají mléčné výrobky nízký obsah vlákniny a pro mnoho lidí mohou být snadno stravitelné. Zkuste pít obyčejné mléko nebo si dát sýr, jogurt a tvaroh. Mléčné potraviny s vysokým obsahem tuku, jako je zmrzlina, nejsou snadno stravitelné.
Ostatní potraviny
Bylinky a koření je třeba při vaření používat opatrně. Celé koření se nemusí dobře trávit. Odrůdy, které jsou mleté, by měly být v pořádku. Kořeněná jídla a velké množství chilli papriček v potravinách mohou vyvolat bolesti břicha a kyselý reflux.
Následující potraviny jsou také bezpečné při dietě s nízkým obsahem vlákniny nebo měkkých potravin:
- cukr, med, želé
- majonéza
- hořčice
- sójová omáčka
- olej, máslo, margarín
- marshmallows
Nakrájet jakékoli jídlo, které jíte, na malé kousky a každé sousto před polknutím dobře rozkousat, může také pomoci s trávením. Udělejte si na jídlo čas, abyste nejedli ve spěchu.
Při dietě s nízkým obsahem vlákniny si můžete všimnout, že vaše stolice je menší a frekvence méně častá. Ujistěte se, že pijete dostatek tekutin – jako je voda a bylinkový čaj – po celý den, abyste se vyhnuli zácpě.