Pěstování
Pravá dobromysl obecná je rostlina našich luk a strání, na zahradě ji lze pěstovat na světlém místě jako odolnou trvalku. U oregana, poddruhů, kultivarů a kříženců dobromysli záleží na původu a konkrétních vlastnostech. Přes zimu je vždy vhodná přikrývka nebo umístění na světlé, bezmrazé místo v pěstebních nádobách. Vždy jim vyhovuje plné slunce a lehký substrát, který by neměl obsahovat nadbytek živin. Nesnášejí přelévání.
Jak probíhá sklizeň
Sbíráme nejlépe kvetoucí nať při slunečném počasí v období července a srpna. Svazečky sušíme ve stínu nebo uměle (maximálně však při teplotě 40 °C).
Účinky
Dříve byla dobromysl hojně využívána v léčitelství. Její listy mají antiseptické účinky, proto odvary z nich sloužily jako koupele či obklady k léčbě různých kožních infekcí nebo lišejů. Odvar připravujeme ze 100 g dobromysli a 1 l vroucí vody. Dobromysl (ať už samotná, nebo jako součást čajové směsi) podporuje tvorbu žluči, čímž usnadňuje zažívání, zlepšuje střevní peristaltiku a zmírňuje žaludeční neurózy. Usnadňuje též vykašlávání a působí příznivě při bolestech v krku i zánětech průdušek. Pro tyto účely připravujeme nálev z 1 polévkové lžíce dobromysli a 250 ml vroucí vody, to necháme 10 minut louhovat a scedíme. Můžeme podávat oslazené medem nebo neslazený nálev použít jako kloktadlo, ústní vodu či k inhalaci.
Oregano v těhotenství
Mezi bylinky a koření se silným účinkem, potenciálně nebezpečné, kterým je lépe se v těhotenství vyhnout, patří oregano (dobromysl), hloh, hluchavka, hřebíček, kopřiva, máta, muškátový oříšek, podběl, třezalka.
Recepty z oregana
Lasagne
Ingredience: 1000 g brokolice, sůl, 60 g másla, 90 g hladké mouky, 750 ml zeleninového vývaru (může být z kostky), 250 g šlehačky, pepř, 150 g tvrdého sýra, 6 plátků lasagní, 4 plátky dušené šunky (1 plátek asi 150 g), svazek oregana.
Postup: Brokolici očistíme, rozebereme na růžičky, omyjeme teplou vodou a rozkrájíme na menší kousky. Povaříme je asi 8 minut ve vroucí osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Na pánvi rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem, prošleháme a krátce (asi 5 minut) povaříme. Potom přilijeme šlehačku a za stálého míchání ochutíme solí a pepřem. Bešamel mícháme, dokud nezhoustne. Lasagne uvaříme podle návodu a necháme okapat. Sýr nastrouháme nahrubo. Zapékací misku nahřejeme a na její dno nalijeme asi 3–4 lžíce omáčky. Rozložíme na ni 2 plátky lasagní, 2 plátky šunky, polovinu brokolice a posypeme 1/3 strouhaného sýra. Na sýr opět položíme lasagne, přelijeme je částí bešamelu, narovnáme na ně opět plátky šunky, brokolici, posypeme druhou třetinou sýra a na to položíme poslední vrstvu lasagní. Zalijeme zbývajícím bešamelem. Troubu zahřejeme na 200 °C. Zapékací misku překryjeme alobalem a lasagne zapékáme asi 35 minut. Potom odstraníme alobal a pečeme ještě asi 15 minut. Povrch bešamelu by měl zezlátnout. Nakonec posypeme zbylým sýrem a necháme jej na povrchu rozpustit. Lasagne podáváme teplé a zdobíme je lístky oregana.
Kuře v bylinné směsi
Ingredience: 1 kuře, 15 dkg slaniny, 2 větší cibule, 1 palička česneku, 1 rajský protlak, 10 polévkových lžic kečupu, větvička oregana, špetka chilli, sůl, pepř.
Postup: Omyté a naporcované kuře osolíme, mírně podlijeme vodou a pečeme v troubě 20–30 minut. Mezitím si připravíme směs, tzn. pomeleme cibuli, česnek, slaninu, přidáme rajský protlak, kečup, sůl, pepř, oregano a chilli, popř. můžeme přilít cca 1–2 dcl vody. Směs přidáme do pekáče ke kuřeti, promícháme a pečeme asi hodinu nebo podle zvyklostí. Posledních 10–15 minut pečeme při zvýšené teplotě. Podáváme s chlebem.
Chléb Pita
Ingredience: 270−320 g mouky, 4 lžíce cukru, 1/2 lžičky soli, 21 g čerstvých kvasnic nebo 7 g instantních suchých kvasnic, 5 lžic (75 g) olivového oleje, 160 ml teplé vody, oregano na posypání, 1 vejce pokojové teploty.
Postup: Pořádně rozmícháme vodu, cukr, kvasnice a 70 g mouky. Necháme vzejít kvásek. Potom přidáme vlažné máslo a sůl a dobře promícháme. Přidáme 50 g mouky a pomocí vidličky trochu našlehané vejce. Znovu vše spojíme dohromady. Nakonec přidáme tolik mouky, aby vzniklo měkké těsto, z něhož vypracujeme elastické a hladké těsto. Přikryté těsto necháme na teplém místě vzejít do dvojitého objemu. Poté ho ,,zbouchneme" pěstí dolů a rozdělíme na 8 stejných dílů. Každý díl spojíme v pevnou kouli, tu položíme na suchý plech a rozválíme ji (nebo pomocí prstů roztlačíme) na 20cm kruh. Necháme 15 minut odpočinout. Pečeme je v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 6–8 minut, dokud nejsou světle nahnědlé. Necháme je zchladnout a potom je vzduchotěsně zabalíme do spotřebování (rychle totiž schnou). Před podáváním pitu potřeme kvalitním olivovým olejem a posypeme sušeným oreganem.
Pomazánka z ančoviček
Ingredience: malá konzerva ančoviček (50 g), 2 utřené stroužky česneku, 30 g másla, 150 ml šlehačky (lehce ušlehané), 1 lžička oregana, 1 lžička nadrobno nakrájené pažitky nebo kadeřavé petrželky, špetka cukru nebo soli na dochucení, špetka pepře.
Postup: Okapané ančovičky rozmačkáme v míse vidličkou. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme česnek a asi jednu minutu necháme opékat. Pak přidáme sardelky, špetku cukru, pepř (možno i sůl) a za neustálého míchání opékáme přibližně 5 minut. Poté přidáme ostatní koření a opékáme další 1 minutu. Odstavíme. Po vychladnutí vmícháme našlehanou šlehačku a dáme do chladničky vychladit. Podáváme na opečených toustech se zeleninovým salátem.
Oreganový olej
Oreganový olej je silný antioxidant. Napomáhá vykašlávání, působí proti mikroorganismům včetně kvasinky Candida albicans. Zmírňuje střevní plynatost.
Účinky oreganového oleje
Antimikrobiální účinek: Velmi silný protibakteriální a protiplísňový účinek organa je dán aktivitou thymolu a karvakrolu, které se nacházejí v organu ve značném množství.
Antikatarální účinek: Oreganový olej je velmi účinný expektorant, pomáhá uvolnit a vyloučit hlen z dýchacího traktu.
Spasmolytický účinek: Uvolňuje křečovité stahy v trávicím traktu, zmírňuje nadýmání a stimuluje tok žluči.
Tlumí kašel: Kombinace antikatarálního a spasmolytického účinku může vysvětlit schopnost oregana tlumit kašel. Při infekčním kašli je prospěšný také antibakteriální účinek.
Čaj z oregana
Potřebujeme: Oregano (asi 2 čajové lžičky listu), horkou vodu (asi 1/2 litru), med.
Postup: Bylinu zalijeme horkou vodou a louhujeme asi 10 minut. Můžeme osladit medem. Pijeme hrneček dvakrát denně při rýmě, nachlazení, bolestech hlavy a pro uklidnění.
Autor: © svevi
Foto: © Miansari66