Diety a redukce hmotnosti
Přebytečné kilogramy často řešíme nevhodně zvolenou dietou či některým z moderních způsobů hubnutí jako např. neinvazivní liposukce. Čteme o nich denně, v časopisech, na internetu, mluví se o nich v kruhu přátel nebo u kadeřníka. Velké množství populárních redukčních diet, které vedou k rychlému poklesu váhy, mají za následek opětovný nárůst váhy. Navíc mnoho z nich představuje riziko pro naše zdraví. Buď striktně omezují tuky a sacharidy v potravě anebo jich obsahují příliš velké množství.
Organizmus potřebuje pestrou stravu i v době redukce. Správná dieta by měla obsahovat všechny látky - tedy jak vlákninu, tuky, sacharidy i bílkoviny – ale ve vyváženém množství. Vhodnou a účinnou alternativou je dieta s nižším glykemickým indexem, která má pozitivní vliv na množství tělesného tuku a nepředstavuje pro organizmus takovou zátěž. Avšak samotnou regulací glykemického indexu bychom dosáhli menších výsledků. Pokud však přidáme k potravinám s nižším GI zároveň i vyšší podíl bílkovin ve stravě, efekt je mnohem lepší. Taková dieta má rozhodně větší šanci na úspěch a současně i váhový nárůst po skončení bývá nižší.
Proteiny při hubnutí
Problém není v nedostatku bílkovin ve stravě zdravého člověka, ale skutečnost, že jsou bílkoviny často provázené tuky. U laiků bývá představa bílkovin totožná s masem, které obsahuje poměrně hodně tuku. Proto ho řada lidí se snahou o hubnutí úplně vynechává. Nedostatek bílkovin v jídelníčku však způsobuje větší hlad a chutě na sladké, které štíhlou linii nabourávají. Jestli tedy upřednostňujeme vegetariánské kuchyni již po hodině vám začne padat glykemická křivka dolů. Není třeba jíst denně maso, ale bílkoviny ano. Dokonce i svačina by měla obsahovat kousek bílkovin (jogurt, sýr, tvaroh) a jestli máte chuť na sladké, vyzkoušejte Smacker s meruňkami, předejdete tak velkému hladu navečer. Pokud tedy nechcete maso denně, vhodnou alternativu vám nabídne Smacker klasický plátek anebo s hlívou ústřičnou. Na našem trhu jsou od února letošního roku k dostání i nudle na bázi vaječných bílků, tzv. Smacker štíhlé nudle, které si díky nutričním hodnotám můžete dopřát i večer.
„Vhodný zdroj bílkovin, které nejsou provázané tuky, je vaječný bílek. Protein z vaječného bílku je prakticky čistý albumin a má vysokou kvalitu z hlediska aminokyselinového složení, neobsahuje tuk ani cholesterol. Díky tomu byla ideální surovinou pro vývoj potravin pro populaci potýkající se s nadváhou, vysokým cholesterolem či diabetem,“ říká pan Karel Kýhos z Výzkumného ústavu potravinářského v Praze a pokračuje,“Na tomto základu se nám podařilo vyvinout nejen plátky, které lze využít namísto masa, sladkého zákusku ale také proteinové nudle ve formě špaget, jenž spotřebiteli poskytují skvělou a dietní alternativu příloh. A právě přílohy jíme u nás rádi a ve velkém množství, což se pak odráží na naší váze“.
Nespornou výhodou konzumace bílkovin je, že zajišťují delší pocit sytosti a na jejich zpracování potřebuje organizmus mnohem více energie. Navíc se bílkoviny neproměňují v tuky a tělo je využívá především ke tvorbě nových buněk v obnově tkání a orgánů. Samotná vaječná bílkovina má současně velký význam při podpoře svalových tkání na úkor těch tukových. A to je přesně to, co potřebujeme. Neznamená to však, že začneme konzumovat pouze bílkovinnou stravu. Naše tělo potřebuje vyvážený jídelníček.
Autor: JK, zpracováno ve spolupráci s panem Karlem Kýhosem,
Výzkumný ústav potravinářský Praha