Kde bolí žlučník
Příznaky podrážděného žlučníku se dostaví bezprostředně po jídle. Objeví se pocity nafouklého břicha a intenzivní plnosti, prudká bolest vystřelující pod žebro, zvracení nebo pocit na zvracení, říhání a případně i mírné zežloutnutí bělma.
Proč mě bolí žlučník
Podrážděným žlučníkem může trpět i mladý člověk. K záchvatům přispívá (či je způsobuje) ostré, kořeněné nebo tučné jídlo a hektický způsob života plný stresu. Svoji roli zde hrají i rodové dispozice. V případě větších problémů a bolestí navštivte okamžitě lékaře.
Jak zklidnit podrážděný žlučník
Mnoho pacientů, které žlučník trápí častěji, sahá po přírodních prostředcích bez chemických příměsí. Vhodné jsou mimo jiné bylinné přípravky. Ty si můžeme buď zakoupit ve specializovaných prodejnách či lékárnách, nebo připravit přímo doma ─ není to nic složitého ani drahého. Kupte si nebo si vyrobte například extrakt z bylinek (použít můžete řepík lékařský, řebříček, artyčoky či kurkumu). Též je dobré pít žlučníkové čaje a mátový čaj, případně odvar z měsíčku. Anebo si můžete doma vyvařit listy brusinky, meduňky či šalvěje a tento nápoj pak průběžně pít. Rozbolavělý žlučník poté brzy přestanete cítit. Kromě vnitřní pomoci se rovněž doporučují masáže a pohyb. Při bolestech žlučníku totiž člověka často pobolívá i v oblasti břicha a žeber a toho se lze zbavit. Co se týče pohybu, stačí pouhá chůze či jízda na kole, oboje pomůže rozhýbat střeva. Posilujte také břišní svalstvo, přičemž se zaměřte na speciální cviky, které mají podporovat činnost střev. Pomáhá i jóga. V neposlední řadě se vydejte na masáž břicha.
Žlučníková dieta
Základem žlučníkové diety (při podráždění žlučníku) je úplná změna stravovacích návyků a alespoň do pominutí problémů vynechání tučných, smažených a výrazně sladkých jídel, jež stav zhoršují. Lékaři doporučují jíst suchary a dopřávat si vlákninu, která napomůže správné činnosti střev. Měli byste též minimálně kořenit a nejíst cibuli, česnek a majonézu. Vyřadit ze svého života byste měli i alkohol. Dále se vyhýbejte syceným nápojům, ale pijte alespoň dva litry vhodných tekutin denně. Do jídelníčku pak zařaďte hodně zeleniny, nízkotučné mléčné výrobky, ryby, bílé maso a vlákninu. Jídlo se doporučuje připravovat v páře, dušením a vařením.
Autor: © svevi
Foto: © celo