Příčiny obezity
V důsledku rostoucího počtu obézních lidí převládají snahy odborníků na celém světě vyvinout potraviny, které zasytí a současně naplní požadavek nízké kalorické hodnoty. Na trhu je poměrně hodně dietních potravin, jenže většina nadváhou trpících lidí má psychickou závislost na jídle. Příjem velkého množství potravin a nezvladatelné chutě vedou k přejídání se a snaha zhubnout se zdá jako nemožná. Je potřeba tedy najít potravinu, které můžete sníst opravdu velké množství a stejně nepřiberete. To, co se zdálo jako nereálné, se podařilo vědcům v České republice.
Přední odborníci v oblasti potravinářství vyvinuli – bílkovinný plátek - Smacker, který lze použít např. jako alternativu masa. Nutričně jde přitom o velmi hodnotnou potravinu s obsahem pro život nezbytných bílkovin. Kalorická hodnota této potraviny je však natolik nízká, že i kdyby jste snědli 1 kg denně, což je mimochodem téměř nemožné, stejně nepřiberete a po několika týdnech umřete na podvýživu (nepokryli by jste totiž ani základní denní příjem energie, kterou organismus potřebuje aby mohl fungovat). Z osobní zkušenosti mohu potvrdit, že po 2 týdnech, kdy jsem večeře vyměnila za Smackera na různé způsoby, jsem zhubla o celé 3 kg a to dokonce bez větší námahy.
Zásadní chyby v jídelníčku
PhDr. Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB, doporučuje: "Při redukci váhy je třeba nejen sledovat množství přijímané energie, ale i skladbu jídelníčku. Je důležité, aby hubnoucí přijímali dostatečné množství bílkovin. Avšak hlavně živočišné bílkoviny jsou často provázené tuky, které je potřeba omezovat. Tento problém pomáhá řešit potravina pro zdravou výživu - Smacker - jehož základem je bílkovina z vaječných bílků. Sto gramů této potraviny obsahuje pouze 282kJ".
Výhodou konzumace bílkovin je, že zajišťují delší pocit sytosti a na jejich zpracování potřebuje organismus mnohem více energie. Navíc se bílkoviny neproměňují v tuky a organismus po nich sáhne jako po zdroji energie pouze v extrémních podmínkách. Proto je bílkovinný plátek Smacker ideální potravinou pro redukci tukové tkáně.
Vaječné bílky jako základ
Bílkovinný plátek najdeme na našem trhu pod názvem Smacker. Chutí i vůni připomíná maso. Nelze opomenout fakt, že při jeho výrobě nejsou použity umělé konzervační látky či stabilizátory. Smacker je potravina prakticky bez tuků, sacharidů, cholesterolu, a je tedy ideální volbou pro všechny, kteří drží redukční diety - nejen obézní lidé, ale i sportovci, dále osoby s rizikem kardiovaskulárních onemocnění, diabetici (vyjma těch, kteří trpí problémy s ledvinami) či odborná veřejnost.
Kde ho seženete?
Ptejte se v prodejnách zdravé výživy (Smacker, cena kolem 39 kč). Možná si někteří budou pamatovat na potravinu Šmakoun či Shmaky, které však mají specifickou chuť a nenabízejí tolik variant. Součástí každého zakoupeného balení Smacker Protein Steaku je i 22 receptů, podle kterých si plátek snadno připravíte. Další inspiraci najdete na portálech o vaření, kde čtenáři přidávají vlastní neopakovatelné recepty. Pro více informací doporučujeme navštívit www.smacker.cz .
Autor: JK, zdravi-lecba.cz
Foto: Fotolia.com