Potraviny vhodné pro muže a skladba jídelníčku
Některé potraviny škodí mužům víc než ženám. Příčinou je odlišný způsob ukládání tuků u obou pohlaví. Lidově řečeno, tuk kolem pasu je nebezpečnější než velký zadek. A právě mužům se usazuje tuk hlavně v místě pasu, což je oblast odpovědná za mnohé zdravotní komplikace. Tuk kolem pasu ovlivňuje funkčnost jater, je rizikem vzniku cukrovky, hypertenze a srdeční příhody, poruch spánku (např. spánkové apnoe) nebo Alzheimerovy choroby a ve finále i rakoviny (tlusté střevo, prostata atd.).
Proteiny (bílkoviny)
O ženách se říká, že mají rády sladké. Narůstá však počet mužů, kteří by se v cukru a sladkých jídlech mohli „koupat“ a bylo by to pro ně největší potěšení. Na vině je nevyvážený jídelníček a málo proteinů. Proteiny tvoří významnou část potravy, jelikož jsou součástí každé lidské buňky. Denně by strava měla obsahovat 15 % bílkovin z celkového kalorického příjmu, což představuje asi 0,8 g bílkovin na každý kilogram tělesné váhy. Bílkoviny mají navíc tu výhodu, že slouží jako významný zdroj energie, ale přitom se nikdy nepromění v tuky.
- Zdroje bílkovin: bílkoviny získáváme z rostlinných i živočišných zdrojů. Kvalitní steak (170 g) obsahuje 38 g bílkovin, ale obsahuje také 44 g tuku, z toho 16 g nasycených mastných kyselin. Naproti tomu stejné množství lososa obsahuje 38 g bílkoviny, ale jen 18 g tuku a z toho 4 g nasycených mastných kyselin. Nejlepším zdrojem živočišných bílkovin je potravina vyráběná z vaječných bílků, tzv. šmakoun, který na 100 g obsahuje 14 g bílkovin, ale 0 g tuku a nasycených kyselin. Z rostlinných zdrojů je výborná sója, luštěniny nebo oříšky.
Tuky špatné i dobré
Příjem tuku by neměl přesáhnout 30 – 35 procent denního kalorického příjmu pro případ, že si chcete váhu udržet. Pokud naopak hubnete, je zapotřebí omezit denní příjem tuků na 20 – 25 %. Ze všech nutričních látek je to právě tuk, který obsahuje největší energetický obsah kalorií na jeden gram. Během života je potřeba tuku rozdílná a stárnutím organizmu klesá. Na příčině je přirozený úbytek svalové hmoty, která je věkem nahrazována tukovou tkání. Bez rozumné úpravy jídelníčku dochází k přibývání na váze. Paradoxně však tuk potřebujeme.
- Důležité je omezit tzv. špatné tuky (nasycené mastné kyseliny), které najdeme hlavně v margarínech, technologicky zpracovaných pokrmech, smažených jídlech a nasycených rostlinných tucích.
- Dejte zelenou nenasyceným tukům = zdravé tuky. Mezi tzv. zdravé tuky patří také omega-3 kyseliny, které se vyskytují v rybách (losos, makrela, sardinky, ančovičky, sledě) a ve vybraných rostlinných zdrojích. Například lněná semínka jsou bohatá na kyselinu ALA (kyselina alfa-linolenová) nebo nově na našem trhu semínka Chia Benexia, která jsou obecně nejhodnotnějším rostlinným zdrojem omega-3 kyselin a dokonce hodnotnějším než ryby. Právě tyto zdravé tuky – esenciální mastné kyseliny – jsou potřebné pro dobrý stav cév, srdce, pomáhají v prevenci proti infarktu, redukují triglyceridy, podporují dobrý LDL cholesterol a mají protizánětlivé účinky. Dalšími rostlinnými zdroji omega-3 kyselin jsou vlašské ořechy, slunečnicová či konopná semínka.
Sacharidy
Sacharidy neboli cukry by měly tvořit 45 – 65 procent denního kalorického příjmu. Jsou nejrychlejším zdrojem energie pro náš organizmus, hlavně pro mozek. Avšak rovněž bývají příčinou tloustnutí. Dělíme je na jednoduché a složité cukry, podle toho, jak rychle zvýší po konzumaci cukr v krvi.
Tuto hodnotu určuje glykemický index (GI). Potraviny, které rychle zvyšují krevní cukr (mají vysoký glykemicky index), zvyšují podle odborníků riziko vzniku diabetu typu 2, srdečních příhod, ale i rakoviny tlustého střeva. Mezi tyto potraviny patří hlavně bílé pečivo a výrobky z bílé mouky. Naopak konzumací potravin s nízkým GI můžeme pomoci předcházet civilizačním nemocem. Mezi vhodné potraviny patří celozrnné pečivo, zelenina, ovoce, které jsou kromě toho i zdrojem vlákniny a regulují váhu.
- Zdravý tip: Dejte přednost ovoci a zelenině před džusy. Proč? Kupříkladu pomeranč má 2× vyšší obsah vlákniny a pouze polovinu cukrů než pomerančový džus.
Sodík
Sůl nad zlato? Jen v pohádkách! Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala varování před nadměrnou konzumací sodíku, který zvyšuje krevní tlak (hypertenzi) a je považován za jednu z hlavních příčin úmrtí v moderních společnostech. Vysoký krevní tlak postihuje asi 15 až 20 % populace, přičemž dalších 20 % představuje rizikovou skupinu.
- Podle jisté kanadské studie, která zkoumala skladbu jídelníčku mužů, bylo zjištěno, že denní příjem sodíku daleko přesáhl denní doporučené množství. V reálu strava mužů obsahovala 3 400 mg sodíku namísto maximální tolerované hranice 2300 mg sodíku za den pro všechny věkové kategorie bez rozdílu.
- 1 čajová lžička soli obsahuje 2300 mg sodíku.
- Sodík je přítomen i v běžných potravinách, např. v minerálkách nebo míse cereálií s rozinkami.
- Nejhorší hodnoty vykazují jídla z fast-foodu, kdy klasický hamburger obsahuje až 1,5 g soli (podle oficiálních stránek McDonalds).
- Zdravé tipy: Vyhněte se soli. Chuť jídlu dodáte kořením, čerstvými bylinkami, česnekem, zázvorem, citrusovými plody nebo jablečným octem. Používejte výlučně čerstvé potraviny, protože ty zpracované už obsahují mnohem více sodíku.
Časopis Alive zveřejnil 10 jídel a potravin s vysokým obsahem sodíku, které muži milují:
- Smažená jídla
- Pizza se salámem nebo šunkou
- Bílé pečivo
- Tavený sýr
- Hod-dog
- Špagety s omáčkou
- Uzeniny
- Kečup
- Tortilla
- Chipsy a brambůrky
Rada na závěr:
Ujasněte si, jak moc je pro vás změna důležitá. Někdy je lepší začít postupně a malými kroky, než velké převraty. Jíst lépe a kvalitněji znamená mít zdraví na dosah, pohodovou mysl, lepší pocit ze sebe samého a mít spoustu energie na všechno, co máte rádi.