Složení žvýkačky
Žvýkačky obsahují ve vodě nerozpustnou gumovou bázi, jež je obohacena ve vodě rozpustnými sladidly, příchutí a barvivy. Dále se přidává kukuřičný sirup či glukóza, která zajišťuje vlhkost žvýkačky a její elasticitu. Cílem výrobců je, aby se žvýkací hmota nerozpustila a aby se žvýkáním postupně uvolňovala daná příchuť, jež doplní žvýkací požitek.
Obsah kalorií
Energetická hodnota žvýkačky je cca 157 kcal (657 kJ).
Žvýkačka bez cukru
Žvýkačky bez cukru lze dnes považovat již za samozřejmost. Bakterie přítomné v dutině ústní totiž cukr snadno a rychle přeměňují na kyseliny, které způsobují zubní kaz. Místo sacharózy, glukózy a dalších monosacharidů se do žvýkaček přidávají umělá sladidla. Jako nejlepší z nich se v současnosti jeví xylitol.
Žvýkačka bez aspartamu
Aspartam je náhradní sladidlo, používá se tedy jako náhražka cukru (je přibližně 200x sladší než sacharóza). Patří mezi potravinářská aditiva (přídatné látky), takzvaná éčka. Neškodí zubům a je vhodný i pro diabetiky, proto se přidává do dia výrobků a též do produktů se sníženým obsahem cukru (například light nápojů a jogurtů). Aspartam se nachází v cukrářských výrobcích, sladkostech, žvýkačkách, ovocných konzervách, ale i v zubních pastách. Ve vyšších koncentracích může vyvolat bolesti hlavy, žaludeční problémy, únavu, otupělost, deprese a další obtíže. Již delší dobu se objevují pochybnosti ohledně bezpečnosti užívání aspartamu.
Zde můžete vidět žvýkačky bez aspartamu.
Jak se odstraní žvýkačka z oblečení
Nejjednodušším způsobem, jak odstranit žvýkačku z oblečení, je její zmražení. Oděv vložte do mrazáku a nechte jej společně s přilepenou žvýkačkou zmrazit. Poté zmrzlou žvýkačku z oblečení snadno sloupnete. Žvýkačka jde snadno sloupnout především z hladkých materiálů, z pletených věcí, džínů nebo bavlněného oblečení budete žvýkačku odstraňovat mnohem hůř (zejména je-li na oblečení rozetřená). V takových případech zkuste nejprve použít první metodu, kdy oblečení se žvýkačkou dáte do mrazáku. Následně oblečení položte na ručník nebo hadřík a žvýkačku zeširoka potírejte technickým benzínem nebo trichloretylenem. Potom skvrnu přetřete vlhkou utěrkou nebo hadrem a oblečení vyperte. K odstranění žvýkačky nejen z oblečení, ale i z čalouněného nábytku či koberce můžete použít také odstraňovač tmelů ve spreji. Ten nastříkejte na skvrnu, chvilku jej nechte působit a pak setřete vlhkým hadříkem. Uvidíte, že je to velmi rychlé a účinné. Existuje rovněž univerzální odstraňovač přilepených žvýkaček Eurona (50 ml tohoto přípravku stojí cca 150 Kč). S jeho pomocí odstraníte žvýkačku z oblečení i z čalouněného nábytku, koberců a podobně.
Žvýkačka Pedro
Žvýkačka Pedro byla bublinová žvýkačka s ovocnou příchutí, kterou vyráběla za socialismu v tehdejším Československu firma Velim. Na obalu byl obrázek chlapečka v sombreru a nápis Pedro. Žvýkačka stála 1 Kčs a největší obliby se dočkala v 70. a 80. letech 20. století. Receptura žvýkačky Pedro byla údajně vypracována podle žvýkaček amerických nebo kanadských a prý byla tak vydařená, že si ji ve velkém množství odváželi například kanadští hokejisté. Žvýkačku Pedro tvořila žvýkací guma růžové barvy, jež měla tvar tenkého kvádru s typickým drážkováním. (Avšak původní žvýkačka Pedro měla v 70. letech 20. století tvar silnější destičky se zaoblenými okraji, byla hladká, jakoby lehce pomoučená, bez rýhování.) Guma byla zabalena do jednoduchého obalu, který původně sestával ze dvou kusů, a sice z vnitřního staniolem potaženého papíru a vnějšího papíru, na němž byl ústřední motiv chlapečka a nápis Pedro, kromě toho se tam nacházel ještě nápis Bubble gum („bublinová‟ guma) a název firmy a současně místa jejího původu, tedy Velim. Papír měl červenou barvu a později byl povoskovaný. V 90. letech se do žvýkaček přidávaly humorné samolepky s obrázky chlapce Pedra či některého z jeho kamarádů. Postupně byly vydány dvě série po 12 obrázcích.
Zde je cena žvýkačky Pedro.
Žvýkačka Sevak
Žvýkačka Sevak představovala unikátní český vynález, neboť obsahovala imunologický preparát. Žvýkačka se objevovala na pultech více než tři desetiletí, v současné době však marně hledá výrobce. Zelený obal se sněhulákem je tak prozatím minulostí. Počátky žvýkačky Sevak spadají do 60. let 20. století, kdy biochemik Evžen Korec zjistil, že může do žvýkačky přidat vakcínu, takzvaný bakteriální lyzát, který se jinde ve světě užíval v pastilkách, a tak se postaral o světový vynález. Se svými čtyřmi kolegy vymyslel technologii, díky které vznikla legendární žvýkačka Sevak, jež byla k dostání pouze v drogeriích, a to jen někdy. Ve formě žvýkačky působil lyzát mnohem déle, prakticky neomezeně po celou dobu žvýkání. Kvůli „zdravé socialistické společnosti‟ dostávaly děti žvýkačky Sevak přímo ve školách, dokonce vznikla i speciální řada pro vojáky, aby nebyli nemocní. Název Sevak je zkratka vytvořená ze slov „séra a vakcíny‟. Lyzát má podle lékařů pozitivní vliv na posílení imunity (zabraňuje napadení sliznice). Jedná se o lokální vakcínu, která podáním neškodných bakterií umožní tvorbu protilátek. Hlavním cílem je ochrana, případně léčba dýchacího ústrojí, podle typu látky a způsobu podání může být pak celkově posílena imunita. Některé pastilky, jež bakteriální lyzát obsahují (například Imudon), lze dnes koupit pouze na lékařský předpis.
Žvýkačka Bajo
Bajo byla československá žvýkačka, která měla tvar kvádru bílé barvy se dvěma prohlubněmi a jejíž příchuť byla ovocná. Ke žvýkačkám se přibalovaly obrázky, kvůli kterým stála jedna žvýkačka 2,50 Kčs. Obrázky byly očíslovány od 1 do 50. Kdo získal všech 50 obrázků, mohl se zúčastnit soutěže. Celkem byly vydány dvě sady obrázků: první sada obsahovala obrázky afrických zvířat, druhá obrázky postav z večerníčků.
Recept na domácí žvýkačku
Žvýkačka z jablek
Ingredience: 1 kg jablek, trocha cukru.
Postup: Jablka nastrouháme nahrubo na struhadle, posypeme je trochou cukru a necháme přes noc stát. Ráno jablka podusíme (20 minut) a poté je rozetřeme na plech. Necháme je sušit na topení nebo velmi pomalu v troubě asi 2 dny. Usušenou hmotu krájíme na plátky jako žvýkačky.
Autor: © svevi
Foto: © LadyofHats