Facebook Síť X Pinterest email tisk

Žvýkačka

Napsala Mgr. Světluše Vinšová

Vydáno , aktualizováno

Domácí receptury

Žvýkačka nebo také žvýkací guma je speciální druh gumy určený ke žvýkání. Někdy se řadí mezi sladkosti, ale na rozdíl od jiných sladkostí se žvýkačka nekonzumuje, pouze se žvýká v dutině ústní, čímž se uvolňují látky vytvářející chuť a vůni. Ze žvýkaček lze rovněž tvořit bubliny. Žvýkačka jako taková nepředstavuje objev či vynález dnešní doby. Už lidé ve starověkém Řecku totiž žvýkali pryskyřici: jednak pro svěžejší dech, jednak při problémech se zažíváním.


Obsah článku

Složení žvýkačky

Žvýkačky obsahují ve vodě nerozpustnou gumovou bázi, jež je obohacena ve vodě rozpustnými sladidly, příchutí a barvivy. Dále se přidává kukuřičný sirup či glukóza, která zajišťuje vlhkost žvýkačky a její elasticitu. Cílem výrobců je, aby se žvýkací hmota nerozpustila a aby se žvýkáním postupně uvolňovala daná příchuť, jež doplní žvýkací požitek.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Obsah kalorií

Energetická hodnota žvýkačky je cca 157 kcal (657 kJ).

Žvýkačka bez cukru

Žvýkačky bez cukru lze dnes považovat již za samozřejmost. Bakterie přítomné v dutině ústní totiž cukr snadno a rychle přeměňují na kyseliny, které způsobují zubní kaz. Místo sacharózy, glukózy a dalších monosacharidů se do žvýkaček přidávají umělá sladidla. Jako nejlepší z nich se v současnosti jeví xylitol.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Žvýkačka bez aspartamu

Aspartam je náhradní sladidlo, používá se tedy jako náhražka cukru (je přibližně 200x sladší než sacharóza). Patří mezi potravinářská aditiva (přídatné látky), takzvaná éčka. Neškodí zubům a je vhodný i pro diabetiky, proto se přidává do dia výrobků a též do produktů se sníženým obsahem cukru (například light nápojů a jogurtů). Aspartam se nachází v cukrářských výrobcích, sladkostech, žvýkačkách, ovocných konzervách, ale i v zubních pastách. Ve vyšších koncentracích může vyvolat bolesti hlavy, žaludeční problémy, únavu, otupělost, deprese a další obtíže. Již delší dobu se objevují pochybnosti ohledně bezpečnosti užívání aspartamu.

Zde můžete vidět žvýkačky bez aspartamu.

Jak se odstraní žvýkačka z oblečení

Nejjednodušším způsobem, jak odstranit žvýkačku z oblečení, je její zmražení. Oděv vložte do mrazáku a nechte jej společně s přilepenou žvýkačkou zmrazit. Poté zmrzlou žvýkačku z oblečení snadno sloupnete. Žvýkačka jde snadno sloupnout především z hladkých materiálů, z pletených věcí, džínů nebo bavlněného oblečení budete žvýkačku odstraňovat mnohem hůř (zejména je-li na oblečení rozetřená). V takových případech zkuste nejprve použít první metodu, kdy oblečení se žvýkačkou dáte do mrazáku. Následně oblečení položte na ručník nebo hadřík a žvýkačku zeširoka potírejte technickým benzínem nebo trichloretylenem. Potom skvrnu přetřete vlhkou utěrkou nebo hadrem a oblečení vyperte. K odstranění žvýkačky nejen z oblečení, ale i z čalouněného nábytku či koberce můžete použít také odstraňovač tmelů ve spreji. Ten nastříkejte na skvrnu, chvilku jej nechte působit a pak setřete vlhkým hadříkem. Uvidíte, že je to velmi rychlé a účinné. Existuje rovněž univerzální odstraňovač přilepených žvýkaček Eurona (50 ml tohoto přípravku stojí cca 150 Kč). S jeho pomocí odstraníte žvýkačku z oblečení i z čalouněného nábytku, koberců a podobně.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Žvýkačka Pedro

Žvýkačka Pedro byla bublinová žvýkačka s ovocnou příchutí, kterou vyráběla za socialismu v tehdejším Československu firma Velim. Na obalu byl obrázek chlapečka v sombreru a nápis Pedro. Žvýkačka stála 1 Kčs a největší obliby se dočkala v 70. a 80. letech 20. století. Receptura žvýkačky Pedro byla údajně vypracována podle žvýkaček amerických nebo kanadských a prý byla tak vydařená, že si ji ve velkém množství odváželi například kanadští hokejisté. Žvýkačku Pedro tvořila žvýkací guma růžové barvy, jež měla tvar tenkého kvádru s typickým drážkováním. (Avšak původní žvýkačka Pedro měla v 70. letech 20. století tvar silnější destičky se zaoblenými okraji, byla hladká, jakoby lehce pomoučená, bez rýhování.) Guma byla zabalena do jednoduchého obalu, který původně sestával ze dvou kusů, a sice z vnitřního staniolem potaženého papíru a vnějšího papíru, na němž byl ústřední motiv chlapečka a nápis Pedro, kromě toho se tam nacházel ještě nápis Bubble gum („bublinová‟ guma) a název firmy a současně místa jejího původu, tedy Velim. Papír měl červenou barvu a později byl povoskovaný. V 90. letech se do žvýkaček přidávaly humorné samolepky s obrázky chlapce Pedra či některého z jeho kamarádů. Postupně byly vydány dvě série po 12 obrázcích.

Zde je cena žvýkačky Pedro.

Žvýkačka Sevak

Žvýkačka Sevak představovala unikátní český vynález, neboť obsahovala imunologický preparát. Žvýkačka se objevovala na pultech více než tři desetiletí, v současné době však marně hledá výrobce. Zelený obal se sněhulákem je tak prozatím minulostí. Počátky žvýkačky Sevak spadají do 60. let 20. století, kdy biochemik Evžen Korec zjistil, že může do žvýkačky přidat vakcínu, takzvaný bakteriální lyzát, který se jinde ve světě užíval v pastilkách, a tak se postaral o světový vynález. Se svými čtyřmi kolegy vymyslel technologii, díky které vznikla legendární žvýkačka Sevak, jež byla k dostání pouze v drogeriích, a to jen někdy. Ve formě žvýkačky působil lyzát mnohem déle, prakticky neomezeně po celou dobu žvýkání. Kvůli „zdravé socialistické společnosti‟ dostávaly děti žvýkačky Sevak přímo ve školách, dokonce vznikla i speciální řada pro vojáky, aby nebyli nemocní. Název Sevak je zkratka vytvořená ze slov „séra a vakcíny‟. Lyzát má podle lékařů pozitivní vliv na posílení imunity (zabraňuje napadení sliznice). Jedná se o lokální vakcínu, která podáním neškodných bakterií umožní tvorbu protilátek. Hlavním cílem je ochrana, případně léčba dýchacího ústrojí, podle typu látky a způsobu podání může být pak celkově posílena imunita. Některé pastilky, jež bakteriální lyzát obsahují (například Imudon), lze dnes koupit pouze na lékařský předpis.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Žvýkačka Bajo

Bajo byla československá žvýkačka, která měla tvar kvádru bílé barvy se dvěma prohlubněmi a jejíž příchuť byla ovocná. Ke žvýkačkám se přibalovaly obrázky, kvůli kterým stála jedna žvýkačka 2,50 Kčs. Obrázky byly očíslovány od 1 do 50. Kdo získal všech 50 obrázků, mohl se zúčastnit soutěže. Celkem byly vydány dvě sady obrázků: první sada obsahovala obrázky afrických zvířat, druhá obrázky postav z večerníčků.

Recept na domácí žvýkačku

Žvýkačka z jablek

Ingredience: 1 kg jablek, trocha cukru.

Postup: Jablka nastrouháme nahrubo na struhadle, posypeme je trochou cukru a necháme přes noc stát. Ráno jablka podusíme (20 minut) a poté je rozetřeme na plech. Necháme je sušit na topení nebo velmi pomalu v troubě asi 2 dny. Usušenou hmotu krájíme na plátky jako žvýkačky.

Autor: © svevi
Foto:
© LadyofHats



přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo sedm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy

Žvýkačka

Jiří

Dobrý den, děkuji za článek co se týče žvýkaček bez aspartamu a bez cukru. Souhlasím, je dobré vědět, že existují i takové žvýkačky, které nám spíše prospívají. Ale není to jen o těchto 2 ingrediencích. Žvýkačku, která je zdravá chce trochu hledat. Díval se na obal zezadu a pročíst a vyhledat si složení. Hezky se o tom píše zde: https://zdravezvykacky.cz/. Najdete zde hodně o žvýkačkách a zdravém žvýkání. Ať vás žvýkání provází :)

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Aspartam je O.K.

Bořivojjj

Pochyby o bezpečnosti aspartamu prý šířil hlavně bulvár (každá poplašná zpráva dobrá, že ano ;-) ) Aspartam je každopádně bezpečný http://galenus.cz/clanky/vy…

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata

    Zajímavé články

    příběhy k článku

    Aspartam je O.K.

    Jiří

    Aspartam v malém množství není zdraví škodlivý, ale ve větším množství ano. Není lepší se této ingredienci vyhnout? Dle většiny studií způsobuje zdravotní problémy. Hledejte mezi pozitivními a negativními články spíše studie a můžete si o tom udělat svoji představu, která bude více odpovídat realitě. Ale to je na každém, někdo to vyhodnotí jako riziko a někdo zase vůbec. Každý jsme jiný - to je fajn.

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Žvýkačka

    Jiří

    Dobrý den, děkuji za článek co se týče žvýkaček bez aspartamu a bez cukru. Souhlasím, je dobré vědět, že existují i takové žvýkačky, které nám spíše prospívají. Ale není to jen o těchto 2 ingrediencích. Žvýkačku, která je zdravá chce trochu hledat. Díval se na obal zezadu a pročíst a vyhledat si složení. Hezky se o tom píše zde: https://zdravezvykacky.cz/. Najdete zde hodně o žvýkačkách a zdravém žvýkání. Ať vás žvýkání provází :)

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Aspartam je O.K.

    Bořivojjj

    Pochyby o bezpečnosti aspartamu prý šířil hlavně bulvár (každá poplašná zpráva dobrá, že ano ;-) ) Aspartam je každopádně bezpečný http://galenus.cz/clanky/vy…

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    novinky a zajímavosti

    Chcete odebírat naše novinky?


    Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo sedm.